

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2026-2027 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını açıklamasının ardından Karadeniz’de tepkiler yükselirken, gözler fındığın önemli üretim merkezlerinden Samsun’un milletvekillerine çevrildi.
TMO, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Giresun kalite fındık için kilogram başına 255 TL, Levant kalite fındık için ise 250 TL alım fiyatı belirledi. Alımların 24 Ağustos’ta başlaması planlanıyor.
Açıklanan rakamlar özellikle üretim maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini belirten üreticiler ve muhalefet temsilcileri tarafından yetersiz bulundu.
ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ KARŞILANMADI
Fındık üreticileri; gübre, mazot, ilaçlama, bahçe temizliği, işçilik, toplama, taşıma ve patoz maliyetlerindeki artış nedeniyle açıklanan fiyatın beklentilerin altında kaldığını savunuyor.
Fiyat açıklanmadan önce İYİ Parti tarafından yapılan değerlendirmede Giresun kalite fındığın 320 TL, Levant kalite fındığın ise 310 TL olması gerektiği belirtilmiş, Samsun Milletvekili Erhan Usta da söz konusu çalışmada yer almıştı.
TMO’nun fiyat açıklamasının ardından Yeni Parti Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan da 250 TL seviyesindeki fiyatın üreticinin beklentisini karşılamadığını belirterek fiyatın yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Çan, milyonlarca insanın geçimini doğrudan veya dolaylı olarak fındıktan sağladığına dikkat çekti.
PEKİ AK PARTİ’NİN SAMSUN MİLLETVEKİLLERİ NE DİYOR?
Tepkilerin yükseldiği süreçte asıl dikkat çeken konu ise AK Parti’nin Samsun milletvekillerinin tavrı oldu.
Samsun; Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve 19 Mayıs başta olmak üzere ciddi miktarda fındık üretiminin yapıldığı illerden biri.
Binlerce aile yıl boyunca yaptığı harcamayı fındıktan elde edeceği gelire göre planlıyor.
Buna rağmen 7 Ağustos itibarıyla kamuoyuna yansıyan haberlerde AK Parti Samsun milletvekillerinden açıklanan fiyatı değerlendiren güçlü ve kapsamlı bir açıklamanın görülmemesi üreticiler açısından soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
ÜRETİCİ CEVAP BEKLİYOR
Şimdi üreticinin sorduğu soru basit:
250 TL’lik Levant kalite fındık fiyatı Samsun üreticisinin emeğinin karşılığı mıdır?
Mazotun, gübrenin, ilacın, işçiliğin ve patoz ücretinin geldiği nokta ortadayken açıklanan fiyat yeterli bulunuyor mu?
Yeterli bulunmuyorsa fiyatın yeniden değerlendirilmesi için Ankara’da herhangi bir girişimde bulunulacak mı?
Samsun’un milletvekilleri üreticinin talebini Tarım ve Orman Bakanlığı ile TMO’ya taşıyacak mı?
FINDIK SADECE ORDU VE GİRESUN’UN ÜRÜNÜ DEĞİL
Fındık tartışmalarında çoğu zaman Ordu, Giresun ve Trabzon ön plana çıksa da Samsun da Türkiye’nin önemli fındık üretim merkezlerinden biri.
Özellikle Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık kırsalında binlerce ailenin ekonomisi doğrudan fındığa bağlı.
Dolayısıyla fındık fiyatı Samsun için yalnızca tarımsal bir konu değil; esnafı, işçiyi, nakliyeciyi ve ilçelerdeki ticari hayatı doğrudan etkileyen önemli bir ekonomik mesele.
Bu nedenle üretici artık yalnızca fiyatı değil, kendisini Ankara’da temsil eden siyasetçilerin ne söylediğini ve ne yaptığını da merak ediyor.
SORU NET: NEDEN SESSİZLER?
Fındık bahçesinde bir yıl boyunca emek veren üretici hesabını yapıyor.
Masrafını topluyor.
Açıklanan rakama bakıyor.
Ve şimdi Samsun’un iktidar milletvekillerine soruyor:
“Fındığın kilosu 250 lira… Sizce bu fiyat yeterli mi?”
Eğer yeterliyse çıkıp üreticiye anlatmaları, yeterli değilse de fiyatın yükseltilmesi için üreticinin yanında durmaları bekleniyor.
Çünkü fındık üreticisinin bugün ihtiyacı olan şey sessizlik değil, Ankara’da sesini duyuracak güçlü bir temsil.






















Yorum Yazın