Salih Şen'den 19 Mayıs Lisesi Çağrısı: 'Yıkmak Çözüm Değil'
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, yıkım kararı alınan 19 Mayıs Lisesi için çağrı yaptı: 'Yıkmak çözüm değil, süreç netleştirilmeli.'
Haberin Özeti
- • Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, 19 Mayıs Lisesi’nin geleceğine ilişkin belirsizliğin giderilmesini istedi.
- • Şen, okulun depreme dayanıklı hale getirilmesi veya tarihi kimliği korunarak yeniden yapılması gerektiğini söyledi.
- • Mezunlar, öğrenciler ve velilerin acil eylem planı beklediğini belirten Şen, sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
Samsun’un köklü eğitim kurumlarından 19 Mayıs Lisesi’nin geleceğine ilişkin tartışmalar sürüyor. İlkadım ilçesi Lise Caddesi’ndeki okul binası için depreme dayanıklı olmadığı ve ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle yıkım kararı alındığı, öğrencilerin ise yeni eğitim öğretim yılında Mithatpaşa Anadolu Lisesi’nde eğitimlerine devam ettiği kamuoyuna yansımıştı.
Saadet Partisi GİK Üyesi ve Samsun İl Başkanı Salih Şen de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, okul binasının geleceği konusunda kamuoyuna açık ve net bilgi verilmesi çağrısında bulundu.
“BELİRSİZLİK ŞÜPHELERİ ARTIRIYOR”
Yeni eğitim öğretim yılının çeşitli ekonomik ve sosyal sorunlarla başladığını belirten Şen, Samsun açısından öne çıkan konulardan birinin 19 Mayıs Lisesi olduğunu ifade etti.
Şen, “Deprem ve can güvenliği nedeniyle yıkım kararı alınan 19 Mayıs Lisesi ile ilgili karar sonrasında ne yapılacağı, okulun nereye ve nasıl yapılacağı konusunda netlik oluşmadı. Bu belirsizlik ve ‘acaba’lar şüphelerimizi artırıyor. Bir an önce kesin bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor” dedi.
“BU OKUL SAMSUN’UN HAFIZASINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”
Okulun sadece bir eğitim binası olarak görülmemesi gerektiğini savunan Şen, 19 Mayıs Lisesi’nin Samsun’un kent hafızasının parçalarından biri olduğunu söyledi.
Şen, “Yüzyıllık geçmişi olan bir yapının elbette güvenli olması gerekiyor. Gerekirse güçlendirilmeli, mümkün değilse yenisi yapılmalı. Ancak 19 Mayıs Lisesi hepimizin hafızalarında önemli bir yere sahip. Geçmişi, hatıraları ve Samsun’a kazandırdığı insanlar var. Şehrimize yön vermiş bir okuldan söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“MODERN ŞEHİR SADECE YENİ BİNALARDAN OLUŞMAZ”
Şehirlerin tarihi ve kültürel kimlikleriyle birlikte gelişmesi gerektiğine işaret eden Şen, okulun mimari ve tarihi kimliğinin korunması gerektiğini belirtti.
“Modern şehir sadece yeni binalarıyla değil, tarihi ve kültürüyle bütünleşmiş şehirdir” diyen Şen, şöyle devam etti:
“Yeni eğitim öğretim yılı başlarken 19 Mayıs Lisesi’nin ya depreme dayanıklı hale getirilmesi ya da aslına uygun biçimde yenilenmesi gerekiyor. Bu yapı Samsun’a mal olmuş, Samsun’la özdeşleşmiş bir okuldur. Sadece yıkım kararı almak çözüm değildir. Sonrasında ne yapılacağı, nasıl ve nerede yapılacağı da çözüme kavuşturulmalıdır.”
MEZUNLAR DA YENİ BİNA İÇİN TAKVİM BEKLİYOR
19 Mayıs Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Piraye Özgün de daha önce yaptığı açıklamada, yapım için bir proje ortaya konulmadan yıkım sürecinin ilerlemesinin kendilerini düşündürdüğünü belirtmiş ve yeni okul binasının inşa sürecinin başlatılmasını istemişti.
Konu Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine de taşınırken, okulun geleceğine ilişkin farklı öneriler gündeme geldi.
“19 MAYIS RUHUNUN HEBA EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Mezunlar, öğrenciler, veliler ve okul gönüllülerinin sürecin açıklığa kavuşmasını beklediğini ifade eden Salih Şen, açıklamasını şöyle tamamladı:
“19 Mayıs Lisesi Mezunlar Derneği, yönetimi, öğrencileri, velileri ve gönüldaşları bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyor ve acil bir eylem planı bekliyor. Bizler de 19 Mayıs şehrinin, 19 Mayıs Lisesi’nin ve 19 Mayıs ruhunun heba edilmesini istemiyoruz. Bu beklentiler doğrultusunda siyasiler olarak sürecin takipçisi olacağız.”