Murat Çan'dan Ayvacık'ta Fındık Fiyatı ve 2b Çıkışı!
YENİ Parti Samsun Milletvekili Murat Çan, Ayvacık'ta fındık üreticilerinin artan maliyetlerini, TMO uygulamalarını ve 2B arazilerinin satış bedellerini eleştirdi.
Haberin Özeti
- • Murat Çan, Ayvacık'ta fındık üreticileriyle görüşerek üretim giderleri ve ürün fiyatlarına ilişkin sorunları gündeme taşıdı.
- • TMO'nun alım kriterlerinin çiftçiyi zorladığını savunan Çan, üreticinin emeğini koruyacak düzenlemeler istedi.
- • 2B arazilerinin satış bedelleri ile kırsaldaki su faturalarını da eleştiren Çan, vatandaşların ekonomik yükünün hafifletilmesi çağrısında bulundu.
YENİ Parti Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan, Ayvacık ilçesinde fındık yetiştiricileriyle gerçekleştirdiği buluşmada tarım sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Üreticilerin artan giderler karşısında yeterli gelir elde edemediğini savunan Çan, 2B arazilerinin satış bedellerinin de yeniden düzenlenmesini istedi.
Samsun'un önemli fındık üretim merkezlerinden Ayvacık'ta tarımsal üretimin geleceği ve çiftçilerin karşılaştığı ekonomik sorunlar bir kez daha gündeme geldi.
YENİ Parti Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan, Tiryakioğlu Mahallesi'nde üreticilerle bir araya gelerek fındık piyasasındaki gelişmelerden arazi satışlarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.
Buluşmaya katılan ve partisinin tarım politikaları alanında görev yapan Sencer Solakoğlu'na da teşekkür eden Çan, çiftçilerin karşı karşıya olduğu sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN MALİYET YÜKÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Fındık yetiştiriciliğinin yıl boyunca emek, bakım ve önemli miktarda harcama gerektirdiğini hatırlatan Çan, özellikle üretim ve hasat dönemlerindeki giderlerin çiftçiler üzerindeki ekonomik baskıyı artırdığını ifade etti.
Ürününü pazara sunan çiftçinin yaptığı masrafı karşılayabilmesinin önemine işaret eden Çan, mevcut piyasa koşullarının birçok üreticinin beklentilerini karşılamadığını savundu.
Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için üreticinin gelirinin korunması gerektiğini vurgulayan Çan, fındık fiyatlarının çiftçinin emeği ve üretim giderleri dikkate alınarak değerlendirilmesini istedi.
TMO'NUN FINDIK ALIM ŞARTLARINI ELEŞTİRDİ
Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alım süreçlerine de değinen Çan, kurumun sahada görev yapan personelini hedef almadığını belirtti.
Çan, alımlarda dikkate alınan kota, randıman ve rutubet ölçütlerinin üreticiler açısından güçlükler oluşturduğunu savundu.
Çiftçilerin ürünlerini değerlendirirken ek sorunlarla karşılaşmaması gerektiğini ifade eden Samsun Milletvekili, alım sisteminin üretici lehine gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
AYVACIK'TAKİ 2B ARAZİLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME İSTEDİ
Görüşmede öne çıkan bir diğer konu ise orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin hak sahiplerine satışında belirlenen bedeller oldu.
Ayvacık'ta uzun yıllardır tarımsal faaliyet yürütülen bazı taşınmazların satış fiyatlarının vatandaşların ödeme gücünü aştığını ileri süren Çan, bu durumun kırsal kesimde yaşayan aileler için ciddi bir sorun oluşturduğunu dile getirdi.
Çevre illerdeki uygulamalar ile Ayvacık'ta belirlenen rayiç bedeller arasında farklılıklar bulunduğunu savunan Çan, fiyatlandırmada bölgenin ekonomik ve tarımsal koşullarının dikkate alınmasını istedi.
Milletvekili Çan, aynı konuyu daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşımıştı. Çan, 25 Mart 2026 tarihli Genel Kurul konuşmasında 2B arazilerinin satış bedellerinin düşürülmesini ve ödeme koşullarının kolaylaştırılmasını talep etmişti.
FINDIK BAHÇELERİNİN DOĞAL YAPIYA KATKISINI ANLATTI
Ayvacık'ın coğrafi özelliklerine dikkat çeken Çan, fındık bahçelerinin bölge açısından yalnızca gelir sağlayan tarım alanları olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
İlçenin eğimli yapısı nedeniyle bitki örtüsünün korunmasının önem taşıdığını söyleyen Çan, fındık bahçelerinin toprak yüzeyinin korunmasına katkı sağladığını ifade etti.
Çan, tarımsal üretimin devam etmesinin hem kırsal ekonominin canlı tutulması hem de arazilerin korunması bakımından önemli olduğunu vurguladı.

SU FATURALARINDAKİ EK KALEMLERİ GÜNDEME TAŞIDI
Mahallede yaşayan bir vatandaşın su faturası üzerinden değerlendirmelerde bulunan Çan, tüketim bedelinin yanında tahsil edilen atık su ücreti ve vergi kalemlerini eleştirdi.
Kırsalda geçimini tarımdan sağlayan vatandaşların ekonomik şartlarının dikkate alınması gerektiğini savunan Çan, temel hizmetlerden kaynaklanan mali yüklerin hafifletilmesini istedi.
Konuşmasında ekonomi politikalarına ilişkin eleştiriler de yönelten Çan, sermaye piyasalarındaki bazı kazançlar üzerinden iktidarın ekonomi yaklaşımını sorguladı.

ÜRETİCİNİN DESTEKLENMESİ ÇAĞRISI
Fındık tarımının Ayvacık'taki birçok ailenin geçiminde önemli yer tuttuğunu belirten Murat Çan, üreticilerin gelir kaybına uğramasının kırsal yaşamı da olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Çan, çiftçilerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmesi, ürünlerini ekonomik açıdan uygun koşullarda değerlendirebilmesi ve kullandıkları 2B arazilerini satın alabilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.
Bakmadan Geçme
