Usta’dan TMO Önündeki Fındık Kuyruklarına Tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Usta’dan TMO Önündeki Fındık Kuyruklarına Tepki
Abone ol
Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta’dan TMO Önündeki Fındık Kuyruklarına Tepki
mimart

Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sundu.

Dr. Erhan Usta, önergesinde Samsun dahil olmak üzere ülke genelinde yaşanan zirai don felaketinin ardından Samsun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  önünde uzun fındık alım kuyruklarının oluştuğunu belirtti.

Görüştükleri TMO yetkililerinin bu süreçte yeni satış yapılmadığını, yalnızca daha önceden, 2025 Şubat ayından itibaren 125 TL’den satışı yapılan fındıkların teslimatının gerçekleştirildiğini ifade ettiğini aktaran Dr. Erhan Usta, bir anda oluşan aşırı kuyrukların hem üreticiler hem de kamuoyunda çeşitli soru işaretlerine neden olduğunu kaydetti.

Dr. Erhan Usta, TMO tarafından 125 TL’den satışa sunulan fındığın serbest piyasada 160-180 TL arasında fiyatlarla satıldığını, piyasanın altında bir fiyatla fındık satılmasının don felaketi olmasa bile anlamlı olmadığını vurguladı. Yüksek finansman maliyetleri ile depolama ve bakım giderleri düşünüldüğünde, TMO’nun sadece üreticiyi değil, kendisini de zarara uğrattığını belirtti.

Zirai don felaketiyle birlikte fındık rekoltesinde ciddi düşüşler yaşanacağının muhakkak olduğunu ifade eden Dr. Erhan Usta “Bu satışlar don olayından sonra ise TMO fındığının “peşkeş” çekildiği anlamına gelmektedir.” dedi.

Önceki sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da üreticinin mağduriyetinin artık bir kader haline geldiğini belirten Dr. Erhan Usta, düşük alım fiyatları ve yüksek üretim maliyetlerinin yanı sıra bu yıl kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle üreticilerin ciddi zararlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Üreticiyi mağdur eden hükümet politikalarının büyük fındık tüccarlarını ihya ettiğini dile getirdi.

Bu çerçevede Samsun Milletvekili Dr. Erhan Usta, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1. Zirai don felaketinin hemen ardından Samsun TMO önünde oluşan uzun kuyruklarının sebebi nedir?

2. Zirai don felaketinin gerçekleşmesinden sonra fındık satışı yapılmış mıdır? Yapıldıysa kaç liradan satılmıştır?

3. TMO, zirai don gibi olağanüstü hava olaylarının ardından satış fiyatlarında güncelleme yapmayı düşünmekte midir?

4. Bu sezonda TMO’nun ortalama fındık alım fiyatı ne olmuştur? Finansman, depolama, bakım vs giderleri eklendiğinde alım maliyeti ne olmaktadır?

5. Bu sezon TMO, miktar olarak, ne kadar fındık satın almıştır? Ne kadar satmıştır? Deposunda ne kadar fındık vardır?

6. Don olayından sonra fındık fiyatları artacağına göre, geriye doğru üreticiye fiyat farkı vermeyi düşünmekte misiniz?

7. Bakanlığınız tarafından, zirai don ve kahverengi kokarca gibi afetlerin etkilediği fındık üreticileri için özel bir destekleme programı hazırlanması planlanmakta mıdır?

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale Ruhu Yerinde Yaşandı: Muhtarlarla Tarihe YolculukÖnceki Haber

Çanakkale Ruhu Yerinde Yaşandı: Muhtarla...

Üçüncü Rauntta Omuzu Çıktı! Geçmiş Olsun EylülSonraki Haber

Üçüncü Rauntta Omuzu Çıktı! Geçmiş Olsun...

Yorum Yazın

Başarı Tesadüf Değil: Burs Sayısı 52’ye Çıktı
 Salıpazarı Güreş Şölenine Hazırlanıyor
Beton Yol Hizmetine Teşekkür Plaketi
Salıpazarı'nda Pazarlara Mevzuat Ayarı
Kurtlar Çakallara Yem Olmaz!
Salıpazarı’nda Diyaliz Hastalarına Müjde!
Fındıkta Tırpan Şoku! Günlük Yevmiye 7 Bin TL
Burhan Mucur: "Birliğimiz En Büyük Gücümüz"
Bayramlar Ölmedi, Biz İnsanlığımızı Kaybettik!
AK Parti Teşkilatı Bayramda Bir Araya Geldi
Çağlayan’da Kardeşlik Sofrası Kuruldu
Çarşamba-Ayvacık Yolunda Can Pazarı!
Salıpazarı’nda Bayramın Ruhu Meydanda Yaşandı
Siyasette Bazen Gitmeyi Bilmek Gerekir
Ömer Minuz: “Bayramlar Gönülleri Birleştirir”
MHP’li Düzenli’den Birlik Ve Beraberlik Vurgusu
Kaymakam Beyazıt’tan Bayram Mesaisi
Başkan Karaca’dan Kurban Bayramı Mesajı
Salıpazarı’nda Göçük: 1 Kişi Hayatını Kaybetti
Salıpazarı’nda Tarım Ve Hayvancılık Toplantısı