Kadın Nakkaşlar Metrelerce Yüksekte Alın Teri Döküyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Samsun’un Salıpazarı ilçesinde üç kadın, cesaretleri, sabırları ve el emekleriyle herkesin takdirini topluyor.
mimart

Karacaören Mahallesi’nde yapımı süren Soyuk Camii’nin süsleme çalışmalarını yürüten Aynur Şeker, Nazlı Cezan ve Işık Kahrıman, 20 metre yükseklikteki iskelelerde ince fırça darbeleriyle adeta bir sanat eseri ortaya çıkarıyor.

Erkek işi olarak bilinen bu alanda yıllardır çalışan üç kadın, hem aile ekonomilerine katkı sağlıyor hem de unutulmaya yüz tutan nakkaşlık sanatını yaşatıyor.

“Kadın isterse yapamayacağı hiçbir şey yok”

11 yıldır camii süsleme işiyle uğraşan Aynur Şeker, mesleğe 2014 yılında ustası olan ve sonrasında eşiyle hayatını birleştirdiği Emin Şeker’in yanında başladığını söyledi. Şeker, “Emin Bey ustamdı. Onun yanında ve diğer ustalarla çalışarak bu işi öğrendim. Yaklaşık 11 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa, Balıkesir, Isparta, Antalya gibi birçok şehirde 100’ün üzerinde camide görev aldım. Her biri benim için ayrı bir tecrübe oldu.” dedi.

İşini severek yaptığını vurgulayan Şeker, mesleğin zorluklarına da değindi:

“Her işin bir zorluğu vardır ama bizim işimiz biraz daha dikkat ve sabır ister. İskele kurmak, sökmek, yüksekte çalışmak kolay değil. Genelde erkeklerin yaptığı bir iş ama ben kadınların da bu işi hakkıyla yapabileceğini düşünüyorum. Kadın isterse yapamayacağı hiçbir şey yok. Ben de bu düşünceyle çalışıyorum ve işimi elimden geldiğince en güzel şekilde yapmaya gayret ediyorum.”

Mikro krediyle büyüyen bir kadın emeği

Aynur Şeker, mikro kredi desteğiyle işini büyüttüğünü de anlatarak, “Bir süre önce arkadaşım Nazlı sayesinde mikro krediyle tanıştım. Başvuru yaptım ve onaylandı. Aldığım destekle boya, fırça, malzeme gibi ekipmanlarımı tamamladım. Böylece hem işlerimiz kolaylaştı hem de kazancımız arttı. Mikro kredi kadınlar için çok büyük bir fırsat. Kendi ayakları üzerinde durmak isteyen herkese tavsiye ederim.” diye konuştu.

“İki çocuğumu bu iş sayesinde büyüttüm”

Ekipte yer alan bir diğer nakkaş Nazlı Cezan ise hayat hikayesiyle birçok kadına ilham veriyor. İstanbul’dan 2011 yılında Çarşamba’ya taşındığını belirten Cezan, “Eşimden ayrıldıktan sonra iki çocuğumla yeni bir hayat kurmak zorundaydım. 2012 yılında mikro krediyle tanıştım ve hayatım tamamen değişti. Aynur arkadaşımla birlikte camii süsleme işine başladık. İlk zamanlar çok zorlandık ama bugün mesleğimizden kazandığımız parayla hem evimizi geçindiriyoruz hem de çocuklarımızı okutuyoruz.” dedi.

Bu iş sayesinde hayatımı yeniden kurdum. Mikro krediye ve bize güvenen herkese teşekkür ediyorum.”

“Her kadın kendi emeğiyle ayakta durabilir”

Soyuk Camii’nin süsleme işlerinde birlikte çalışan Aynur Şeker, Nazlı Cezan ve Işık Kahrıman, aynı zamanda bu mesleği başka kadınlara öğretmeyi de hedefliyor. Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan ekip, kadınların toplumda üretken roller üstlenebileceğini ve kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermek istiyor.

Kadınların sadece evde değil, her alanda çalışabileceğini belirten Şeker, “Biz beş kişilik bir ekibiz. Bugün iki arkadaşımız izinli. Hepimiz kadınlardan oluşuyoruz. Kadınlar isterse bu işi de, başka işi de yapabilir. Yeter ki inansınlar ve vazgeçmesinler. Biz bu işi yaparken hem ailemize katkı sağlıyoruz hem de sanatımızı sürdürüyoruz. Bu bizim için bir gurur.” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Havza'da Uyuşturucu OperasyonuÖnceki Haber

Havza'da Uyuşturucu Operasyonu

Samsunspor’dan Deplasmanda Farklı Galibiyet!Sonraki Haber

Samsunspor’dan Deplasmanda Farklı Galibi...

Yorum Yazın

Salıpazarı’nda Er Meydanı Doldu Taştı
Polis Sorusunda Yakalandı!
İYİ Parti’den CHP İl Başkanlığına
Millî İrade İçin Aynı Meydanda Buluştular
Karanlık Gecenin Üzerinden 10 Yıl Geçti
Şehitler Dualarla Anıldı
Zeynep Çam Şampiyon Oldu, Kosova Biletini Kaptı
Başkan Refaettin Karaca’dan 15 Temmuz Mesajı
240 Bin Kadın Mikrokrediyle Kendi İşini Kurdu
Çarşamba Dörtyol’da Can Pazarı! 2’si Ağır 5 Yaralı
Bandırma Vapuru Yeni Yerinde
Fındıkta Çotanaklar Tek Tek Sayılıyor
Salıpazarılı Taekwondocular Samsun’u Salladı
Terme'nin Yüreğine Ateş Düştü
Çarşamba’da 12 Arı Kovanı Çalan Şüpheli Tutuklandı
Çarşamba’da 30 Bin Mersin Balığı Suya Salındı
LGS Sonuçları Açıklandı
Salıpazarı’nda Kırsal Altyapı Çalışmaları Sürüyor
Türkiye’de Bir İlk:  Atık Su Çamurları Enerjiye Dönüşecek
Sıcak Hava Hayati Risk Taşıyor