Çözüm Salıpazarı Barajı mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çözüm Salıpazarı Barajı mı?
Abone ol
Türkiye’nin en verimli tarım havzalarından biri olan Samsun’un Çarşamba, Salıpazarı ve Terme üçgeninde yıllardır çözülemeyen sulama sorunu yeniden gündemde.
mimart

Bölgedeki su kaynakları ve enerji üreten barajlara rağmen tarım arazilerinin hâlâ yeraltı sularıyla sulanması, çiftçiyi zor durumda bırakırken gözler yapımı süren Salıpazarı Barajı’na çevrildi.

Ovada Su Potansiyeli Var Ama Kullanılamıyor

Alüvyon toprak yapısıyla Türkiye’nin en verimli ovaları arasında gösterilen bölgede, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajları gibi büyük yatırımlar bulunmasına rağmen, bu kaynakların tarımsal sulamaya yeterince entegre edilemediği ifade ediliyor. Yıllar önce açılan sulama kanallarının ise atıl durumda olduğu belirtiliyor.

Çarşamba: “Baraj var ama sulama yok”

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, bölgede ciddi bir sulama altyapısı eksikliği olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“1992 yılında başlanan baraj yatırımları bugün enerji üretiyor ancak sulama yapılmıyor. Kanallar tamamlanmadı, mevcut olanlar da çalışmıyor. Ovanın acil sulamaya ihtiyacı var.”

Terme: “Su denize akıyor, biz bakıyoruz”

Terme’de ise durum daha da çarpıcı. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, yıllardır tamamlanamayan projelere dikkat çekerek şunları söyledi:
“Çarşamba Irmağı denize akıyor, biz peşinden bakıyoruz. 30 yıl önce başlanan sulama projeleri yarım kaldı. Kanallar kaderine terk edildi. Çiftçi sondajla, yüksek elektrik maliyetleriyle üretim yapmaya çalışıyor. Salıpazarı Barajı bizim için hayati önem taşıyor.”

Salıpazarı: “Mesele sadece su değil”

Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise sorunun yalnızca suya erişim olmadığını belirterek daha modern çözümlere işaret etti:
“Açık sulama sistemleri artık verimli değil. Su israfı ve toprak kaybına yol açıyor. Kapalı sistem ve damlama sulamaya geçilmesi şart. Baraj yapılması önemli ama suyun nasıl kullanılacağı daha kritik.”

Gözler Salıpazarı Barajı’nda

Bölge temsilcileri, yapımı devam eden Salıpazarı Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte hem sulama sorununun çözülebileceğini hem de taşkın riskinin azaltılacağını düşünüyor. Özellikle mevcut drenaj kanallarına su verilmesi ve modern sulama sistemlerinin kurulması beklentiler arasında yer alıyor.

Yetkililere Çağrı

Ziraat odası başkanları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un konuya gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtirken, artık somut adımların hızla atılmasını istiyor.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nefes Kesen Maçta Gülen Salıpazarı OlduÖnceki Haber

Nefes Kesen Maçta Gülen Salıpazarı Oldu

Bıçakladı, Serbest Kaldı, Bu Kez Ailesi Darp Edildi!Sonraki Haber

Bıçakladı, Serbest Kaldı, Bu Kez Ailesi...

Yorum Yazın

Başarı Tesadüf Değil: Burs Sayısı 52’ye Çıktı
 Salıpazarı Güreş Şölenine Hazırlanıyor
Beton Yol Hizmetine Teşekkür Plaketi
Salıpazarı'nda Pazarlara Mevzuat Ayarı
Kurtlar Çakallara Yem Olmaz!
Salıpazarı’nda Diyaliz Hastalarına Müjde!
Fındıkta Tırpan Şoku! Günlük Yevmiye 7 Bin TL
Burhan Mucur: "Birliğimiz En Büyük Gücümüz"
Bayramlar Ölmedi, Biz İnsanlığımızı Kaybettik!
AK Parti Teşkilatı Bayramda Bir Araya Geldi
Çağlayan’da Kardeşlik Sofrası Kuruldu
Çarşamba-Ayvacık Yolunda Can Pazarı!
Salıpazarı’nda Bayramın Ruhu Meydanda Yaşandı
Siyasette Bazen Gitmeyi Bilmek Gerekir
Ömer Minuz: “Bayramlar Gönülleri Birleştirir”
MHP’li Düzenli’den Birlik Ve Beraberlik Vurgusu
Kaymakam Beyazıt’tan Bayram Mesaisi
Başkan Karaca’dan Kurban Bayramı Mesajı
Salıpazarı’nda Göçük: 1 Kişi Hayatını Kaybetti
Salıpazarı’nda Tarım Ve Hayvancılık Toplantısı