- Haberler
- Salıpazarı
- Elektrik yok ama kamera var: Fındık bahçeleri uzaktan izleniyor
Elektrik yok ama kamera var: Fındık bahçeleri uzaktan izleniyor
Samsun'un Salıpazarı ilçesinde hasadı geciken bazı üreticiler, bahçede kalan fındıklarını koruyabilmek için güneş enerjisiyle çalışan güvenlik kameralarına yöneldi.
Haberin Özeti
- • Salıpazarı’nda fındığını geç toplayan bazı üreticiler bahçelerine güvenlik kamerası kurmaya başladı.
- • Elektriğin bulunmadığı bölgelerde güneş enerjisiyle çalışan kamera sistemleri tercih ediliyor.
- • Üreticiler bahçelerini cep telefonu üzerinden uzaktan takip ederek ürünlerini kontrol altında tutuyor.
Samsun’un Salıpazarı ilçesinde fındık hasadı birçok bahçede tamamlanırken, ürününü çeşitli nedenlerle geç toplayan bazı üreticiler bahçede kalan fındıklarını korumak için farklı bir yönteme başvurmaya başladı.
Özellikle yerleşim yerlerinden uzak ve elektrik bağlantısının bulunmadığı fındık bahçelerine güneş enerjisiyle çalışan güvenlik kameraları kuruluyor.
Fındık bahçesi uzaktan takip ediliyor
Bahçenin uygun noktalarına yerleştirilen kameralar, üzerlerindeki güneş panelleri sayesinde elektrik hattına ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Üreticiler de bahçedeki hareketliliği cep telefonu üzerinden uzaktan kontrol edebiliyor.
Böylece üreticiler, günün her saatinde bahçede bulunmak zorunda kalmadan ürünlerinin bulunduğu alanı takip etme imkânı elde ediyor.
Elektriğin olmadığı bahçelerde çözüm oldu
Salıpazarı’nın kırsal mahallelerinde bazı fındık bahçelerinin evlerden ve yerleşim alanlarından uzak olması, güvenlik açısından üreticileri farklı tedbirler almaya yöneltiyor.
Elektrik altyapısının bulunmadığı bölgelerde klasik kamera sistemlerinin kurulması güçleşirken, güneş enerjili sistemler bu soruna alternatif oluşturuyor.
Direk, ağaç veya uygun bir yüksek noktaya monte edilen kameralar, güneş panelinden aldıkları enerjiyle çalışırken bahçenin belirli bölümlerini sürekli gözetim altında tutabiliyor.
Hasat gecikince güvenlik önlemi arttı
Fındığını henüz bahçeden toplamayan üreticiler açısından ürünün dalda veya yerde uzun süre kalması, güvenlik ihtiyacını da beraberinde getiriyor.
Bu nedenle bazı üreticiler bahçelerini sık sık kontrol ederken, bazıları ise teknolojiden yararlanarak kamera sistemi kurmayı tercih ediyor.
Salıpazarı’nda kullanılmaya başlanan güneş enerjili kameralar, fındık üretiminde teknoloji kullanımının yalnızca hasat ve bakım çalışmalarında değil, ürünün korunmasında da yaygınlaşmaya başladığını gösteriyo