Fındıkta Gözler Yeni Sezon Fiyatlarında
EkonomiKaradeniz’de fındık hasat dönemi yaklaşırken üreticinin gözü yeni sezon fiyatlarına çevrildi.
Geçen sezon serbest piyasada 330-350 TL seviyelerini gören fındık, daha sonra 200 TL’nin altına kadar gerilemiş, bazı bölgelerde 180 TL seviyelerine düşerek üreticinin beklentisini karşılamamıştı.
Yeni sezonda fındık fiyatını rekolte, TMO’nun açıklayacağı taban fiyat, ihracat talebi, döviz kuru ve büyük alıcıların piyasadaki tutumu belirleyecek.
Sektörde konuşulan tahminlere göre Türkiye’de bu yıl fındık rekoltesinin yüksek çıkması halinde fiyatların 220-260 TL bandında kalabileceği değerlendiriliyor. Rekoltenin normal seviyelerde gerçekleşmesi durumunda fiyat beklentisi 260-300 TL aralığında olurken, düşük rekolte senaryosunda ise fiyatların 300-350 TL’nin üzerine çıkabileceği ifade ediliyor.
Geçen sezon TMO’nun Levant kalite için 195 TL, Giresun kalite için ise 200 TL alım fiyatı açıkladığı dikkate alındığında, artan maliyetler nedeniyle bu yıl taban fiyat beklentisinin 250-280 TL bandında oluştuğu belirtiliyor.
Samsun, Çarşamba, Salıpazarı,Bafra ve Terme hattındaki üreticiler ise hasat öncesi açıklanacak fiyatı merakla bekliyor. Piyasa beklentilerine göre yeni sezonda hasat başlangıcında fındığın 250-280 TL bandında işlem görmesi, sezon ilerledikçe ise 280-320 TL seviyelerine çıkması olası görülüyor.
Üreticinin 400 TL ve üzeri fiyat beklentisinin gerçekleşmesi için ise rekoltenin ciddi şekilde düşmesi veya ihracatta güçlü bir talep oluşması gerektiği değerlendiriliyor.
Üretici, bu sezon emeğinin karşılığını alabilmek için hem TMO’nun açıklayacağı fiyatı hem de serbest piyasanın nasıl şekilleneceğini bekliyor.
İlginizi Çekebilir